Form möter funktion i framtidens kontor

Morgondagens arbetsplats kommer att vara beroende av såväl tilltalande form som felfri funktion.

”Form följer funktion” är en flera decennier gammal designprincip. Men bör form och funktion utesluta varandra i framtidens teknikdesign? Vårt sätt att arbeta förändras snabbt, från våra kontorsutrymmen till de verktyg vi använder. Vi tror att framtidens mest spännande och kraftfulla teknikdesign kommer att kombinera form och funktion sömlöst för att uppfylla arbetskraftens nya krav.

Form – vikten av ett gott hantverk

Leverera ett snyggare resultat. Teknikens utseende och känsla har en stor inverkan på vår motivation, produktivitet och arbetets kvalitet. Använd ett sofistikerat verktyg när du arbetar, så kommer dina resultat att bli lika eleganta.

Låt kvaliteten synas. Den teknik vi använder säger mycket om vår personlighet. Om du använder en väldesignad, iögonfallande enhet kommer andra att förvänta sig att du levererar med samma standard.

Funktion – vikten av bra design

Arbeta mer effektivt. Med rätt design kan tekniken förenkla och effektivisera ditt arbete och se till så att du inte blir avbruten.

Arbeta tillsammans med andra. Väldesignade appar som Asana och Slack erbjuder funktionella och användarvänliga verktyg som gör det enklare att samarbeta med andra. Eller sortimentet HP Elite med sina utsökt utformade, funktionella egenskaper, som högtalare med brusreducering från Bang & Olufsen som möjliggör konferenssamtal på de bullrigaste platser.

Framtidens enheter kommer att vara häpnadsväckande eleganta, praktiska och lätta, såväl som bärbara, säkra och uppkopplade.

Teknik utformad för framtiden

Så hur kommer vackert utformad och funktionell teknik att kombineras i framtidens kontor? Här är några av våra förutsägelser.

Trådlös

Framsteg inom trådlös teknik hjälper oss att bli av med sladdarna på skrivbordet, i eluttagen och till och med i fickorna – även om Apples hörlursplugg inte har fått särskilt goda recensioner. I vilket fall som helst är den ett viktigt steg och ett tecken på att den trådlösa revolutionen är närstående. Ta farväl av virrvarret av kablar bakom skrivbordet och upptäck vad frihet är.

Virtuell verklighet

Föreställ dig att vara i samma rum som någon som befinner sig tusentals mil bort. Med virtuell verklighet kommer vi allt närmare teleportering och det kan göra en enorm skillnad för hur vi skapar, samarbetar och kommunicerar. Företag kan bli mer produktiva när affärspartner som befinner sig långt bort kan mötas ansikte mot ansikte, yrkesverksamma kan förbättra sina färdigheter med omslutande utbildning och anställda kan delta i branschevenemang på ett mycket mer kostnadseffektivt sätt. Allt detta kan ske på ett bekvämt sätt från mötesrummet.

Artificiell intelligens

AI håller redan på att förändra vårt sätt att göra affärer med algoritmiska inköpsverktyg, förutsägelse av trender och responsiva program för arbetsflödeshantering. Men när robotteknik blir vardagsmat (och det kommer den att bli) kommer den att revolutionera arbetsplatsen. Det låter mer som science fiction än som vetenskap, men robotar som ger assistans och kundservice är inte en särskilt avlägsen möjlighet. Frank Lansink, europeisk VD för IPsoft, ett företag som utvecklar digital arbetskraftteknik, förutspår att AI kommer att ersätta 9 % av den globala arbetskraften.

Men chefer behöver inte oroa sig för att maskiner ska ta över än. AI är fortfarande långt ifrån att kunna reproducera den magkänsla som behövs för att fatta viktiga affärsbeslut.

Mobil

Framtidens kontor kommer att vara mer mobilt än vad vi kan föreställa oss. Fasta arbetsplatser kommer att överges till förmån för roterande platser, arbete från kontorets takterrass eller hemifrån. Och tekniken vi använder kommer att vara designad för att ta oss dit – vart ”dit” än må vara. Framtidens enheter kommer att vara häpnadsväckande eleganta, praktiska och lätta, såväl som bärbara, säkra och uppkopplade.

…20 % av de anställda på Epicenter i Stockholm har låtit sätta in chip i sina händer Bloomberg

Kroppsnära teknik

Kroppsnära teknik som aktivitetsarmband är vanliga i hemmet och börjar även bli vanliga på arbetsplatsen för att övervaka de anställdas hälsa, välmående och stressnivå. Vid sidan av aktivitetsarmband finns det annan datainsamlande kroppsnära teknik som hjälper arbetare att bli mer effektiva.

20 % av de anställda på Epicenter i Stockholm har låtit sätta in chip i sina händer så att det ska gå snabbare att komma in på kontoret, ställa in larmsystemet, få bonuspoäng i matbutiken och komma in på gymmet.

På Tesco i Irland har anställda inom distribution fått armband som spårar produkters rörelser över lagerlokalen på upp till 16 km, vilket eliminerar behovet av skrivskivor och hjälper chefer att kontrollera slutförandetider.

Kroppsnära teknik har som syfte att förbättra arbetarnas välmående och produktivitet, men påverkan på den mentala hälsan och motivationen måste mätas i framtiden. Att övervakas av ”Storebror” åtta timmar om dygnet skulle faktiskt kunna leda till motsatsen.

Uppkopplad

Distansarbete kommer att utvidga kontoret utanför dess väggar och tekniken kommer att kunna anslutas felfritt – och säkert – för att garantera att det inte inträffar några avbrott i arbetet och kommunikationen. Arbetsflödena kommer inte längre att hämmas av långsamma hastigheter eller säkerhetshinder, och med hjälp av utvidgningsbar funktionalitet kommer mobila enheter inte längre att skilja sig från sina stationära motsvarigheter.

Oavsett om tekniken leder till mänsklig förändring eller om det är mänsklig förändring som påverkar tekniken, så kommer framtidens kontor att blanda form och funktion med vackert designade, praktiska verktyg som inspirerar, befriar och gör det möjligt för arbetare att göra ett fantastiskt arbete, varje dag.

Källor

Det handlar om vad du föredrar …